\"حميد بختياري\" کارشناس صنايع‌دستي ايلام با بيان اين مطلب به ميراث آريا(CHTN)، تصريح کرد: گليم بافي يکي از اصيل ترين صنايع دستي ايران است که به مراتب بيش از قالي بافي قدمت دارد. از خصوصيات گليم آن است که از حيث وزن بسيار سبکتر از قالي بوده و به آساني قابل حمل و نقل است ضمن آن که داراي ظرافت و زيبايي خاصي است.

وي افزود: گليم بافي در تمام ايران به عهده زنان بوده و زنان عشايري ايلام نيز آن را به گونه‌اي زيبا انجام مي‌دهند، گليم گل برجسته را مي‌توان از گليم‌هاي خاص يا گليم‌هاي يک رو ولي غير \"سوماک\" دانست، چرا که در بافت آن‌ها از روش و تکنيک‌هاي مختلف گليم ساده(پودگذاري)، بافت گليم سوماک(پودپيچي) و شيوه بافت قالي(گره کامل) استفاده مي‌شود و گليم گل برجسته ايلام داراي معروفيت خاص است. اين نوع گليم با استفاده از نقشه بافته شود.

بختياري گفت: گليم به عنوان يک فرشينه ارزان قيمت نتيجه تکامل نخستين بافته‌هاي بشر يعني حصير و بورياست.

وي افزود: گليم ساده يکي از متداول‌ترين فرش‌هايي است که از قديمي‌ترين ايام تاکنون در منطقه غرب کشور و از آن جمله در ايلام بافته شده و مورد استفاده قرار مي‌گرفته است.

بختياري با اشاره به تفاوت گليم و فرش گفت: تفاوت گليم با فرش در چندين مساله و بصورت عمده در نحوه بافت و اندازه است.

وي تصريح کرد: گليم بر خلاف فرش بر روي دار بافته نمي‌شود و نقشه ندارد. در اصطلاح بصورت حسي بافته شده و به دليل عدم وجود دار در ابعاد بزرگ تر از 3 متر در 4 متر کمتر مشاهده مي شود. سايزهاي سنتي گليم بر اساس ابعاد چادرهاي عشايري که آنها را مي بافته اند شکل گرفته است.

وي ادامه داد: از جمله ويژگي‌هاي گليم ساده در ذهني‌باف بودن طرح و نقشه آن است که در مقايسه با ساير دستبافته‌ها مانند قالي و گليم نقش برجسته، بافنده با طرح و نقشمايه‌هايي که از پيشينيان خود به ارث برده و در حافظه ثبت کرده است.

اين مقام مسئول تصريح کرد: دربيشتر موارد نقوش گليم را از ساده‌ترين نقوش هندسي، مانند مثلث و لوزي انتخاب مي‌کنند، که اين نقوش شامل نقش قندان، چاکله، پاهلله و...است که طرح اصلي را قندان و بقيه نيز به عنوان حاشيه به‌کار برده مي‌شود.

وي افزود: نقش قندان براساس باورهاي مردم‌شناسي به عنوان سمبل خوشبختي بوده و حاوي قند وشيريني است.

بختياري گفت: اين نقش از 6 مثلث متساوي الساقين و يک لوزي تشکيل شده است که لوزي آن به صورت قند و مثلث‌ها به شکل قندان خودنمايي مي‌کند و روي هم قرار مي‌گيرد.

اين کارشناس يادآور شد: در مجموع از 7544 صنعتگر دستي استان 164 نفر، به کار بافت گليم ساده مشغول بوده که همگي آنان را زنان تشکيل مي‌دهند.

وي اظهار داشت: امروزه در بسياري از شهرستان‌هاي استان کار بافت گليم ساده توسط زنان و در کارگاه‌هاي خانگي انجام مي‌شود که بيشتر در مناطق عشايري و روستايي بوده و جنبه خود مصرفي دارد و از جمله اين مناطق مي‌ توان به ايلام، دهلران، آبدانان، دره‌شهر، مهران، شيروان‌چروادل و ايوان اشاره کرد.

خاطر نشان مي‌شود: گليم در کشورهاي ديگر نظير ترکيه، تبت، نپال و ترکمنستان نيز وجود دارد.

114/

انتهای پیام/

کد خبر 1386072941